Sikeres nyelvtanulást gátló tényezők

Sikeres nyelvtanulást gátló tényezők

Idegen nyelvet tanulsz és úgy érzed, nem sikerül, nem tapasztalsz semmilyen előrelépést? Sokan az első problémák jelentkezésekor feladják és azt mondják, nincs nyelvérzékük...

Tévedés! Senki nem tӧkéletes, mégha egyeseknek kӧnnyebben „megy a fejébe“, mint másoknak. Nyelvtanulógépet ne keress, nem létezik. Tisztában kell lenned a ténnyel, hogy ha el akarsz sajátítani egy idegen nyelvet, tanulnod fog kelleni!

Hidd el, meg lehet tanulni, csak a sikeres tanulást akadályozó korlátokat kell legyőzni.

Az idegen nyelv sikeres elsajátítását leginkább fékezi:

  • a gyenge motiváció
  • a tanulás nem elégséges intenzitása
  • az idegen nyelvű kommunikáció miatti gátlások
  • az ideális kӧrnyezet hiánya

Első számú akadály - a motiváció hiánya

A kӧzépiskolán németül tanultam és nem érdekelt. Az angolt akartam, de az iskolánkban nem volt. Az érettségi után beszereztem egy „Angol autodidakták számára“ című kӧnyvet és elkezdtem tanulni. Az első leckékkel megbirkóztam, aztán abbahagytam. Bizonyos idő elteltével újra nekifogtam, csak más tankӧnyvvel. Az elején ment is. Néhány dologra emlékeztem az első „nekifutásból“, újabb kifejezéseket tanultam meg, ráadásul a nyelvtanban is fejlődtem. Aztán a lelkesedés újra alábbhagyott és megint feladtam. Később próbáltam más tankönyvekkel, de mindig hasonló eredménnyel. Így lettem a nyelvtanulásban örök kezdő.

Az egyedül tanulásnak van éretelme és meg lehet birkózni az idegen nyelv elsajátításával. A módszer hátránya, hogy nincs, aki figyelmeztessen a hibákra, a helyes irányba tereljen esetleg ösztönözzön, mikor elveszted az érdeklődést. Esetemben nem a könyvekben volt a hiba – nem volt elegendő motivációm.

Hogyan küzdjük le az első akadályt?

Miért akarsz angolul tudni? Hol és hogyan fogod az angolt használni? Válaszolj ezekre a kérdésekre! Az én első célom a Beatles dalainak megértése volt. Ehhez nem igazán volt szükségem nagy szókincsre. Fokozatosan egyre nehezebb célokat tűztem ki magamnak - egy krimi elolvasása eredetiben a kedvenc szerzőmtől, mivel nem akartam várni, míg lefordítják. Később olyan szintre akartam eljutni, hogy kommunikálni tudjak olyan emberekkel az egész világon, akiknek hasonló hobbijuk van, mint nekem - a csillagászat.

Keresd meg saját konkrét célodat! Minden tanulás előtt képzeld el, hogy a célodat már elérted és a megtanultakat hogyan kamatoztatod? Például elmész a kedvenc énekesed koncertjére és autogramot kérsz tőle...

Második számú akadály - a tanulás nem elégséges hatékonysága

Jelentkeztem egy nyelviskolába és elkezdtem heti kétszer két angol órára járni. Mikor ezzel eldicsekedtem angliai ismerőseimnek, figyelmeztettek, hogy így biztosan nem tanulok meg angolul. Szerintük ha csak egy órát is, de naponta kell foglalkoznom vele. Mindenképpen hatékonyabb lesz, mint heti kétszer két óra. Még naponta többször negyed óra is felgyorsítja az előrehaladást.

Hogyan küzdjük le a második akadályt?

Hozz létre egy rendszeres napi rituálét és foglalkozz a tanulással minden nap. Függetlenül attól, hogy diák vagy, vagy családfő, 60 percet saját magadra biztosan találsz. Ehhez pedig próbálj hozzátenni néhány percet új szavak tanulására például az utazás alatt az iskolába, vagy a munkahelyre.

Harmadik számú akadály - gátlások az idegennyelvű kommunikáció miatt

Három év nyelvtanulás ellenére a nyelviskolában egy londoni látogatás alkalmával meglepődve állapítottam meg, hogy szinte semmit nem értek és engem úgyszintén nem értenek. A nyelviskolában csak szókincset és nyelvtant tanítottak, de csak Angliában jöttem rá, hogy félek beszélni, gátlásaim voltak. Mi van, ha nyelvtanilag nem mondom helyesen, ráadásul rossz kiejtéssel?

Hogyan küzdjük le a harmadik akadályt?

Tudatosítanod kell, hogy a valódi életben vagy, nem egy érettségi vizsgán, ahol értékelni fognak! A párbeszéd információcsere és nem a forma a fontos, hanem a tartalom. A helytelen kiejtés, vagy nyelvtani alak ellenére többnyire megértenek. Ne törődj a hiányosságaiddal és beszélj! Ne törődj a hiányosságaiddal, használd ki minden alkalmat és beszélj!

Negyedik számú akadály – az ideális környezet hiánya

Az otthoni környezetben, vagy a hazai nyelviskolákban való tanulás hátránya az alacsony intenzitás mellett az ideális kӧrnyezet hiánya. Az angol óra után visszatérsz egy angol nyelv nélküli világba.

Hogyan küzdjük le a negyedik akadályt?

Hozz létre otthon egy „angol zugot“! Merülj el teljesen az angol nyelv világában – szerezz be angol nyelvű újságokat, magazinokat, könyveket, angolul hallgass rádiót, nézz televíziót! Manapság ilyen segédeszközök beszerzése nem jelent problémát. Nehezebb, sőt, szinte lehetetlen körülvenni magad angolul beszélő személyekkel. De erre is van megoldás - egy külföldi tanfolyam olyan országban, ahol az adott nyelvet beszélik.

Egy nyelvtanfolyam ilyen környezetben egyidejűleg szünteti meg az összes fent említett akadályt. Ez a legjobb megoldás egy idegen nyelv gyors és hatékony elsajátításának. Kénytelen leszel használni az angolt a tanítás után is, mivel ott lesz mindenütt körülötted. Megnő az önbizalmad, levetkőzöd a kommunikáció miatti gátlásaidat és fokozatosan elsajátítod a problémamentes folyékony konverzációt.