Utazz olcsóbban külföldi nyelvtanfolyamra

Hogyan csökkentheted a nyelvtanfolyam költségét

Nem kétséges, hogy a külföldi nyelvtanfolyam lényegesen drágább a hazai nyelvkurzushoz képest. De hozzá kell tenni, hogy külföldön sokkal hatékonyabb és gyorsabb előrehaladást érsz el a nyelvtanulásban. Olvasd el hogyan csökkentheted a külföldi nyelvtanfolyam költségét.

A nyelvtanfolyam végleges ára attól függ, hogy milyen típusú kurzusra jelentkezel és milyen további szolgáltatásokat veszel igénybe. A végső ár ugyanabban az iskolában, de más-más feltételekkel, akár több százezer forint különbséget is jelenthet.

Znížte si náklady pobytu - ako usporiť pri výbere jazykového kurzu v zahraničí

Hol tudsz megtakarítani?

 • kiutazás a tanfolyamra
 • napi fenntartási költségek
 • reptéri transzfer
 • nyelviskolák típusai
 • iskola és a szállás elhelyezkedése
 • szállás típusok
 • étkezés
 • utazás az iskolába
 • tanítás kezdtete
 • csoport létszám
 • évszak
 • út szervezése

Kiutazás a tanfolyamra

Az utazási költség összege a célország távolságától függ. Ha az úticélod Anglia, utazhatsz repülővel, autóbusszal vagy vonattal is. Ha távolabb szeretnél tanulni, pl. Ausztráliában vagy Kanadában, csak a repülőgép marad.

Az olcsóbb megoldás: ne hagyd utolsó pillantra a jegyvásarlást, ideális legalább három hónappal a kiutazás előtt megvenni a jegyet. Nézd át a fapados társaságok kínálatát és ellenőrizd a járatokat szomszédos reptérekről is. Ha nem találsz megfelelő közvelten járatot, keress átszállós megoldást. Keresd az optimális járatot, de a többszöri átszállás és több mint 24 órás utazás már fárasztó lehet és végül nem is biztos, hogy lényeges megtakarítást jelentene. Az o csóbb megoldásnak van egy hátránya is, mivel a fapadosok távolabb reptéreken szállnak le. Így aztán a végső célbautazás valamivel többe fog kerülni.

A napi fenntartási költségek

A szállás, étkezés és a helyi közlekedés költségei országokként, de ugyanúgy városokként is különbözőek.

Az olcsóbb megoldás: olyan országot válassz, ahol alacsonyabbak a költségek, hasonlítsd össze a szállás, étkezés és az utazás-ra való kiadásokat több városban, kerüld a fővárost, az általában a legdrágább.

A reptéri transzfer

A reptéri transzfer az érkezéskor kényelmes megoldás, de legtöbbször nem tartjuk szükségesnek. Ha London lesz az úti célod, a szállásra történő szállítás ára meghaladja a 100 fontot, ha viszont busszal, vagy vonattal utazol a központba, az utat elintézed 15 fontal is. De ha problémát jelent megkérdezni, hogy merre is kell menned, akkor a reptéri transzfer nem luxus, hanem jó megoldás.

Az olcsóbb megoldás: utazz autóbusszal, vonattal, vagy taxival. Kiváló segítséget nyújt a "Google Maps" applikáció. Ha beírod a szállás címét, megjeleníti a útvonalat és a javasolt utazási eszköszt is.
utazz autóbusszal, vagy vonattal a szállásra

A nyelviskolák típusai

A nyelviskolákat több típusra oszthatjuk - vannak önálló iskolák, iskolák több fiókkal, és vannak nagy iskolaláncok, amelyek több országban is szerveznek nyelvoktatást. Az iskolák különböző árpolitikával dolgoznak.

Az olcsóbb megoldás: hasonlítsd össze az egyes iskolákat és figyelj oda, hogy milyen típusú oktatórol van szó. A nagy iskolaláncok gyakran drágabb díj mellet nem kinálják a megfelelő minőséget, itt inkább a iskola nevéért kell fizetned. Ha kisebb iskolák közül válásztasz, figyelj oda mit számítanak be az árba. Ellenőrizd a kötelező díjakat az egyes iskoláknál.

Az iskola és a szállás elhelyezkedése

Egy városon belül változnak az árak attól függően, hogy az iskolák hol helyezkednek el - a város központjában, vagy távolabb a külvárosban.

Az olcsóbb megoldás: hasonlítsd össze az árakat és inkább kerüld a városközpontban működő iskolát. A külvárosban fekvő iskola előnye alacsonyabb tandíj és itt nagyobb a valószinűség arra, hogy az iskolához közelebb találsz szállást is, ami olcsóbb mint a belvárosban. Így nem kell majd órákat utaznod a szállásról és megtakarítod az időt meg a pénzt is.

A szállás típusok

A vendéglátó családoknál való szállás félpanzióval drágább megoldásnak tűnik mint az apartmanban koszt nélkül, de ez nem szabály! Sok iskolánál ez éppen fordítva van. Ott ahol nagyobb az erdeklődés az apartman típusú szállás után, ott az árral szabályozzák az érdeklődést. Málta szigetén még egy másik tényező is befolyásolja a szállás díját - az pedig az időszak. A nyári szezon alatt jóval drágább. Az árat az is befolyásolja, hogy hányan lesztek a szobán. Az 1 ágyas szoba a legdrágább megoldás.

Az olcsóbb megoldás: ott ahol adva van a lehetőség inkább 2 ágyas szobát válassz, mert ez olcsóbb. Vannak iskolák ahol a 2 ágyas szobát csak az együtt érkező tanulók kaphatják. Ha csak néhány hétre utazol nyelvtanfolymara, inkábbcsaládnál legyél. Több hónapos útnál az első 4 héten válassz családi szállást és miután megszoktad az új környezetet, bérelj ki közösen más tanulótársakkal olcsóbb szállást.

 • Az étkezés
 • A vendéglátó családoknál az ellátás rendszerint félpanzió formájában van, de választhatsz csak reggelit, esetleg teljes panziót is. Apartmanoknál nem jellmező az étkezés szolgáltatása, de egyes helyeken lehetséges ilyen megoldás is.

  Az olcsóbb megoldás: A családi szállásnál élpanziót válassz. A teljes ellátás esetében az ebéd csomagolt, de nem nagyon reális hogy délben visszamész a családhoz egy meleg ebédre ... Sokan inkább egy gyors étkezőben kajálnak az iskola közelében. Ha az apartman mellett döntesz, nem javaslom ezt a szolgáltatást, esetleg a reggelit. Kénylemesebb ha nem kell foglakoznod, hogy mit is egyél, de mi lesz ha nem fog ízleni, vagy kis adagok lesznek?

  Az utazás az iskolába

  A napi utazás az iskolába időigényes lehet és további kiadással jár. Ha sikerül közel laknod az iskolához, időt és pénzt is magtakaríthatsz. De viszont, ha a város központjába szeretnél menni, nem kerülöd ki az utazást.

  Az olcsóbb megoldás: olyan iskolát keressél, ahol közelben lehet lakni. Ha apartman a választásod, tökéletes megoldás, ha az iskola és a szállás egybe van. Ha a külvárosban helyezkedik el az iskola, rendszerint a családok is közel vannak.

  A tanítás kezdete

  Vannak iskolák ahol csak reggeli tanítás van, és vannak olyanok ahol délben, vagy akár délután is kezdődhet a tanítás. Ezeknél az iskoláknál a tanulón múlik mikor kezdi a napi tanulást. Van akinek a reggeli időpont felel meg, másnak inkább a későbbi kezdet jó. Olyan, aki nyelvtanulás mellet dolgozni is szeretne, annak fontos lehet ha össze tudja egyeztetni tanfolyamot a munkával. Nem elenyésző dolog, hogy a délutáni tanfolyamok olcsóbbak a reggelinél.

  Az olcsóbb megoldás: a reggeli tanítás a legdrágább, ha délbe kezded a tanfolyamot, olcsób lesz a tandíj, és ha mondjuk délután háromkor kezdesz, még többet is megtakaríthatsz a tandíjon.

  A csoport létszám

  nagy csoport, vagy kisebb csoport a jobb? kiscsoportos osztály drágább, de jóval hatékonyabb

  Az oktatás másképp zajlik, ha 4 vagy 15 lesztek az osztályban. Kevesebb tanuló gyorsabb előrehaladást jelent. Abban az osztályban ahol több a diák, alacsonyabb a tandíj. De mivel az órán a foglakozások általában csoportban folynak, nem jelent nagy hátrányt a nagyobb létszámú osztály sem. Az optimális létszám 10, ha dupljájához közeledik, az már inkább hátrányt jelent.

  Az olcsóbb megoldás: nagy városokban hasolnítsd össze az iskolákat a csoportok nagysága szerint és nagyobb csoporba jelenkezz. Kisebb városokban nem kell aggódnod a sok osztálytárstól. Ott garantáltan kisebb csoportok vannak és meglehet hogy olcsóbb is lesz.  Az évszak

  A nyelvkurzusok ára az évszaktól is függhet. Vannak országok, városok, ahol drágább a tandíj a nyári hónapokban (június - augusztus, esetenként szeptember is) mivel akkor nagyobb az érdeklődés. Nyári pótdíj lehet a tandíjhoz, lehet a szálláshoz, de lehet számlázva mind a kettőnél. Az utóbbi főleg Máltára érvényes.

  Az olcsóbb megoldás: kerüld a nyári utazást, inkább év elején, tavasszal vagy épp ősszel utazzál.

  Az út szervezése

  Az iskoláknak megvannak a saját intézési határidői, így ha rovidebb idő alatt szeretnéd kezdeni a tanulmányaid, a tanfolyam össz ára megdrágulhat. Ha nagyon rövid időről beszélünk, ez néhány nap vagy két héten belüli intézést jelent. El lehet intézni az utadot úgy is, ha hetfőn jelentkezel és szombaton/vasárnap utazni szeretnél. Viszont így számítsál pótdíjra.

  Az olcsóbb megoldás: az utadat két - három hónappal az indulás előtt kezd intézni, ha vízum köteles országba készülsz, elkezdheted nyugodtan fél évvel is az tervezett indulás előtt. Ráadásul ha jóval előre tudod az indulás időponot, a repülőjegy is olcsób lessz.

  Összefoglalva, itt az 5 tanács, hogyan utazz olcsóbban a külföldi nyelvtanfolyamra:

  1. időben kezd el a szervezést
  2. kerüld a nyári szezont
  3. az úti célod kisebb város legyen, ami nincs turistákkal tele
  4. keress az iskolához közeli szállást
  5. ha fővárosba utazol, egy kisebb iskolába jelentkezz a külvárosban.

  Tetszettek a tippjeink? Nyomj egyet a Megosztás, vagy a +1 gombokra, hogy tudjuk meg!

  Elolvastad a tippeket a megtakarításra. Mit alkalmaznál, ha készűlnél egy külfödi nyelvtanfolyamra?

  Esetleg van más tipped? Írd meg a véleményed!

  Hozzászólok

  Az e-mail címed nem jelenik meg!