Idegen  nyelv  tanulása  gyorsan  és  hatékonyan

Tanulj idegen nyelvet gyorsan és hatékonyan

Meg lehet könnyen tanulni egy idegen nyelvet? Hát a válasz: ez könnyen nem fog menni! Nem tudsz elsajátítani semmilyen idegen nyelvet szükséges idő és megfelelő erőfeszítés nélkül. De nem mindegy, hogy annak ellenére, hogy évekig tanulod a nyelvet, mégse vagy képes többre, mint egyszerű kommunikációra, vagy megfelelő módszerek alkalmazásával gyorsan megtanulod a kiválasztott nyelvet.

Hatékony idegennyelvtanuláshoz segít, ha elsajátítasz néhány hasznos tanulási módszert. A tanulást is meg kell tanulni!

Sok lehetőség kínálkodik

A leghatékonyabb idegennyelvtanulás az, ha kiutazol külföldre, ahol természetes környezetben hallod az adott nyelvet. Itt ideális feltételek mellet egy hónap alatt, a nyelvtanfolyam után biztosan levetkőzöd gátlásaidat és merni fogsz beszélni. Természetesen még nem tökéletesen.

Manapság sok a lehetőség nyelvtanulásra. Csak be kell iratkozni egy tanfolyamra és kezdheted a tanulást. Vannak a klasszikus nyelvtanfolyamok a helyi nyelviskolákban, de vannak, akik az alfa szinten való tanulást dícsérik. Ha autodidakta tanulás mellett döntesz, bő a választék a tankönyvekből, de használhatod a modern technika eszközeit is hangfelvételek és audiokönyvek, lemezek formájában. Vagy tanulhatsz az interneten található videomegosztó portálok segítségével. A legújabb sláger a netes kommunikációs alkalmazások használata nyelvtanuláshoz, ahol tanár akár a világ másik végéről oktathat.

Mielőtt külföldre utazol ...

Ha külföldön tervezel nyelvet tanulni, készülj fel a kiutazás előtt! Hasznos tudni, hogyan tanulj hatékonyan, ezért ismerd meg a különböző tanulási technikákat. Ahogy a sportolók edzenek az olimpiai játékora, te is készülj fel a külföldi nyelvtanfolyamra! A szakirodalom ebben a témában nem igazán gazdag, de az alábbiakban kӧnyveket ajánlunk tanulási technikákről és módszerekről.

Lomb Kató: Így tanulok nyelveket

Lomb Kató: Így tanulok nyelveket

Lomb Kató (1909-2003) tolmács és fordító volt, aki 16 nyelvben volt otthon, igaz, nem mindegyikben tökéletes szinten. A többségét autodidakta módon tanulta meg. Könyve, az Így tanulok nyelveket első kiadása 1970-ben jelent meg, az utolsó, nyegyedik, bővített kiadás pedig 1995-ben. Ha könyvesboltokban nem találsz rá, érdemes könyvtárakban is keresni. A szerző a könyvben három alapvető, a nyelvtanulással kapcsolatos kérdésre válaszol:

1. Lehet-e tizenhat nyelven tudni?
2. Miért nem vállaltam nyelvoktatást?
3. Kell-e nyelvtehetség ahhoz, hogy az ember ennyi nyelvet meg tudjon tanulni?

A könyv kiváló útmutató mindenki számára, aki idegen nyelvet akar tanulni!
Hevesi Mihály: A nyelvtanulás művészetéről

Hevesi Mihály: A nyelvtanulás művészetéről

Hevesi Mihály, nyelvtanár és fordító könyve A nyelvtanulás művészetéről sok hasznos tanácsot nyújt az olvasónak. Többek között arról ír, hogyan lesz hatékony a nyelvtanulás és nyelvtanítás, milyen nyelvtanulási módszerek léteznek és miért művészet a nyelvtanulás?

A könyv második részében olvashatunk néhány ismert személyiség (pl. Vujity Tvrtko, Habsburg György) kudarcairól és sikereiről a nyelvtanulásban.