TRAWELL   Blog

A nyelvi korlátok legyőzése

Miről szől a Bohemian Rhapsody?

A 80-as évek második felében nem volt sok lehetőség idegen nyelvet tanulni. A középiskolákban a kötelező orosz mellet a többi nyelv tanítása mellékvágyányon volt. Mivel nálunk angol szakos tanár nem tanított, így csak a német és a francia nyelv jöhetett számításba. Mint a Beatles és a Queen együttesek nagy rajongója, ismertem az összes dalukat és szerettem volna megérteni a dalszövegeket is, de magától értetődően ebben a német nyelv egyáltalán nem volt segítségemre. --

Irány a nyelviskola ...

Úgy döntöttem, hogy beiratkozok egy nyelviskolába. Ez azonban egyáltalán nem volt egyszerű. Akkoriban Pozsonyban csak az Állami nyelviskolában tanítottak nyelveket. Beiratkozás egy szeptemberi délután volt és már jóval a kezdés előtt az épület bejáratanál néhány száz érdeklődő tolongott. Miután kinyílt az ajtó, szerencsém volt és bejutottam, mielőtt megteltek az osztályok. Így kezdtem hetente két alkalommal „angolra járni“ és esténként dalszövegeket fordítani.

... és London

Miután megnyíltak a határok, feliratkoztam egy angliai kirándulásra, ahol rémülten dӧbbentem rá, hogy két év tanulás ellenére, szinte képtelen vagyok kommunikálni. Erre nem tanítottak meg. A szókincsem hiába volt elegendő az írott szöveg megértéséhez, ha beszéd kӧzben csak a szavak töredékét sikerült felismernem, ami természetesen nem volt elég. Rá kellett jönnӧm, hogy négy óra hetente édeskevés a nyelv elsajátításához.

Így nem tanulok meg semmit

Az utazási iroda szoros utitben volt két óra szabadidő is. Így a hagyományos londoni látnivalók mellet sikerült ellátogatnom a BBC rádióba is, ahol a magyar adás munkatársaival tölthettem el kellemes perceket. Amikor elmondtam, hogy egy otthoni nyelviskolában hetente kétszer járok angolórára, arra figyelmeztettek, hogy így nem fogom megtanulni a nyelvet. Kezembe nyújtottak egy kis füzetkét, amit csak a hazatérés után olvastam el. Az angol nyelv tanulásának lehetőségeiről szólt és a végén a londoni nyelviskolák listáját találtam.

Csábító elképzelés

Az ötlet, hogy visszatérek Londonba angolt tanulni, végül egészen megfogott. Néhány hét Londonban nagyon csábító elképzelés volt. A kétnapos angliai kirándulás során Londonban sikerült megtekintenem a legfontosabb látnivalókat, de sajnos egy rohanás volt az egész. Ha egy egész hónap állna rendelkezésemre, tӧbb mindenre jutna időm! Az akkori angoltudásommal nem volt gond árajánlatot kérni három kiválasztott londoni nyelviskolától. Két héten belül megkaptam a válaszokat. A híres Wimbledon közelében található iskola lett a nyertes, mivel ez felelt meg a pénztárcámnak. Félévi bérem bánta, de már nem tudtam ellenállni a csábításnak.

Ezután Hainburgban (Pozsonytól a legközebbifalu Ausztriában) befizettem a tanfolyam árát. Már csak összecsomagolni kellet és indulhattam. A fapados repülőjáratok akkor még nem működtek, így a busz mellet döntöttem. Az utazás költségeit végül sikerült tovább csökkenteni, mert úgy időzítettem az angol tanfolyam kezdetét, hogy essen egybe egy, a munkaadóm által szervezett párizsi kirándulással. Miután megcsodáltam Párizst az Eiffel-torony tetejéről, felszálltam egy távolsági buszra, ami elvitt az angol fővárosba.

Négy hét Londonban

Vasárnap délután érkeztem és, mivel a metrót már az előző londoni látogatásom óta ismertem, nem volt gond a tájékozódás. Telepakolt kofferrel indultam a vendéglátó család címe felé. A később már csak negyedórás séta egy órásra nyúlt és azt hiszem, utam a fizikusokat a részecskék Brown-féle mozgására emlékeztette volna, ha látják. Ide-oda futkosva keresgéltem a szállást. Töbször megkérdeztem a helyes irányt, de a nyelv elégtelen ismerete miatt nem igazán sikerült. A járókelők nem értettek engem, én meg őket. Feladtam. Végül a pappírra leírt cím segített célba érnem.

Pauline, a háziasszony, megmutatta a szobámat és egy csésze fekete tea mellett faggatni kezdett a munkámról, a családomról. Sehol egy tolmácsoló honfitárs, sehol egy szótár. Csak a saját tudásomat használhattam. Tulajdonképpen akkor kezdődött el a nyelvtanfolyamom. Szerencsére Pauline megértő volt és türelmes. Ha nem értettem meg a kérdést, megismételte más szavakkal és ha ez sem segített, megkérdezte újra, másképp. Ha túl röviden feleltem, tovább kérdezett részletesebb válaszokra kényszerítve.

Študenti na jazykovom kurze Hétfő reggel francia szobatársam kiséretében mentem iskolába. Patrice esetében a két hónapos nyelvtanulás Londonban meghozta az eredményt. Probléma nélkül beszélte az angolt, bár még nyilvánvaló akcentussal. A beíratkozás formalitásainak elintézése után hivatalosan is elkezdődött az első angol leckém.

Teljesen más volt, mint amit otthonról ismertem. Tizen voltunk az osztályban Európa, Dél-Amerika és Ázsia különböző országaiból. A tanulás szórakoztató volt, többféle aktivitással és sok-sok beszéddel, ami a tanulók többségnél még néha akadozott. De hát azért voltunk ott, hogy ezen javítsunk. Amilyen gyorsan vége lett az első órának, úgy elszállt a négy hét is. Naponta délig iskola, utána pedig városnézés. Unatkozásra nem volt esély.

Az „angolom“ fokozatosan javult. Már nem aggódtam, hogy helyesen vagy hibával mondom. A lényeg az volt, hogy az angol közegben tudtam a kérdésekre reagálni és képes voltam elmondani, amit akartam. Az anyanyelvet egyáltalán nem használtam néhány kivételtől eltekintve, amikor az otthoniakkal telefonáltam. Az utolsó héten elértem azt a fázist, hogy már „angolul álmodtam“. A képzeletbeli korlátok eltűntek.

Négy hét alatt meglátogattam nagyon sok londoni látványosságot. Láttam számos múzeumot, voltam a teniszezők mekkájában, a híres Wimbledonban, de legfontossab az volt, hogy sikerült levetkőznöm kommunikációs gátlásaimat. Mindezt egy hónap alatt Londonban. Még ma is kellemes emlékek számomra a francia, spanyol és brazil osztálytársaimal töltött délutánok és esték London utcáin. Nem tanultam meg tökéletesen angolul, de eljuttottam olyan szintre, hogy azóta már minden különösebb aggodalom nélkül kommunikáltam egy könyvkiadóval Oxfordban, vagy egy édességimportőrrel Leedsben. Meg lehet csinálni!

Hazatérés után

Rövid beszámolót írtam a londoni utamről egy hetilapba, ahol felajánlottam segítségemet, ha más is szeretné javítani angoltudását. Miután ӧsszehoztam a londoni tanfolyamot magamnak, elkezdtem szervezni másoknak is. Az elsők között egy volt osztálytársam jelentkezett, aki nem sokkal később kiutazott Londonba. Őt az öccse kӧvette. Így jött létre a TRAWELL Service ügynökség.

Az azóta eltelt, több mint húsz év alatt, sokan utaztak velünk nyelveket tanulni a világ minden szegletébe. Az úti célok között volt például Toronto, Vancouver, Sydney, Miami vagy Honolulu. Nemrég felmerült bennem egy hasonlóan csábító gondolat, mint valaha Londonról. Néhány hetes nyelvtanfolyam után a Mayák földjén spanyolul, vagy jóval közelebb, a Francia Riviérán franciául biztosan képes lennék kommunikálni. Már ismerem a leghatékonyabb megoldást!