TRAWELL   Blog

Egyszerűen kommunikálnom kellett ...

Angol nyelvtudásom alapjait a gimnáziumban szereztem. Az USA-ba érkezésem után rájöttem, hogy nem tudok semmit. A kommunikáció részemről fagypont alatt volt. Rendesen beszélni nem tudtam és az amerikaiakat csak nagy nehézségek árán értettem meg. Mindig meg kellett kérnem őket, hogy lassabban beszéljenek. Viszont lenyűgöző volt, hogy a környezet, ahol csak az angol van jelen, fokozatosan formálni kezdett.

Az elején legtöbbet a televízió segített, ami állandóan be volt kapcsolva. Sok sorozat feliratozott volt, tehát amiről beszéltek, leírva is láttam, ami kitűnő volt. A mindennapi élet megtanított beszélni és megérteni. Az üzletekben, a benzinkutaknál, társaságban kénytelen voltam kommunikálni.

Mária Demitrová meséli, hogyan küzdötte le a nyelvi akadályt USA-ban a megértésben egyaránt. Könyvek olvasásával is leellenőriztem. Az első angol nyelven elolvasott könyvem címére már nem emlékszem, de valamilyen regény volt, ami nekem szlovák kiadásban is megvolt. Szuper volt, mert le tudtam ellenőrizni a történetet, jól értem-e?

Büszke voltam magamra és akkor beíratkoztam egy nyelviskola gramatika óráira. Nagyon jó volt, hogy már tudtam beszélni és mindent értettem, amiről szó volt, de még ebbe az egészbe bele kellett komponálnom a nyelvtant. Ez már egyszerű volt, mivel ha már értettem a lényeget, a grammatikát is kӧnnyebben elsajátítottam és fokozatosan használni kezdtem a kommunikációban. Szerintem a legjobb, amit tehetünk, hogy kiutazunk abba az országba, amelyiknek a nyelvét szeretnénk megtanulni.

Mária Demitrová, 2016 05. 9
Fordítás: Németh Gergely, 2016 06. 20