Máltai nyelviskolák látogatása, Sliema

Partner iskoláink látogatása Máltán

Nyelvtanulás terén a szlovákiaiak számára Málta a legközelebbi és hozzáteszem, egy nagyon kedvelt célállomás. Évente 80 000 tanulnivágyó látogat ide, hogy tökéletesítse angoltudását. Szeptember utolsó hetében rövid látogatásra indultam az egyik iskola meghívására, amelybe klienseink járnak.

maltský piesok

Felhők fogadtak és majdnem eláztam

Kétórás repülés után a bécsi reptérről leszálltam egy aprócska darab szárazföldön, amelynek a méretei csak 27 x 15 km. Felhők fogadtak és az érkezési oldalon egy sofőr, aki elvitt Sliema központjába a szállásomra. Az apartmanban csak leraktam a poggyászomat és indultam is az első megbeszélt találkozóra a közeli iskolába. A rövid séta a parton és a tenger felől fújdogáló szellő egyaránt kellemes volt. Kétórás tárgyalás után a visszatérésben a szálláshelyre egy jókora felhőszakadás akadályozott meg. Nem fogadtam meg otthon a tanácsot, hogy vigyek esernyőt. „Máltán csak nem fog esni.“ gondoltam, de tévedtem. Végül az elázástól az iskola főnöknője mentett meg és elvitt kocsival. Annak ellenére, hogy az égszakadás alábbhagyott, a tervezett esti séta helyett a környéken, mivel az utazással járó fáradtság letaglózott, a pihenést részesítettem előnyben.

Spinola öböl, St Julians templom a Balutta öbölből, St Julians St Julians öböl sétány, Sliema szűk utca és jellegzetes balkonok, Valetta

Semmi sietség, se idegesség

A második napon három iskolát sikerült meglátogatnom. Az egyes iskolák között gyalogoltam, így megfigyelhettem a környéket. Szűk utcák, baloldalon közlekedő autók és temérdek elhagyatott ház, amelyek felújításra várnak, hogy szállást adhassanak még több turistának. Semmi sietség, se ideges sofőrök. A sziget főleg az idegenforgalomból él. Sok az építkezés. A parton modern hotelek és felújított apartmanok váltakoznak, amelyek között elhanyagolt és lakatlan épületeket látni. Bármerre fordulhatunk, mindenütt magas darukat látni, természetesen a tengert kivéve. Az estét sétára használtam St. Julians Paceville negyedébe, a helyi szórakozás központjába. építkezés Máltán elhagyott és lepusztult hász, St Julians szórakozás központja Paceville negyed, St Julians

Először az iskola, utána a műemlékek

Az otttartózkodás harmadik és negyedik napja teljes mértékben a vendéglátó iskola szervezésében zajlott. További húsz ügynökkel az egész világból az egyik nap megtekintettünk az iskolát és az összes fajta szálláshelyüket, az egyszerű apartmanoktól a hotelekig, ahol a diákjaikat szállásolják el. A nap végén hagyományos máltai vacsora és kultúrműsor várt bennünket.

nyári ifjúsági nyelvkurzusok, Sliema A következő napon a program egy egésznapos kirándulás volt a fővárosba, Vallettába. Helyi idegenvezetőnk bemutatta a sziget gazdag történelmét, amely hihetetlen 5000 évet nyúlik vissza múltba. A nap csúcspontja a Szent János társkatedrális meglátogatása volt, amely a látogatókat nemcsak méreteivel és pompás díszítésével nyűgözi le, hanem az olasz festő, Caravaggio egyik legismertebb festményével, a „Keresztelő Szent János lefejezésé“-vel is. A napot Mdinában, a régi fővárosban, a katakombák esti megtekintése után vacsorával zárurtuk.

Végezetül még a strand

Az utolsó napra már csak a csomagolás, a transzfer a reptérre és a hazaút maradt. Mivel a gépem csak délután indult, maradt egy kis időm kiélvezni a tengerpartot és a máltai nap meleg sugarait. Aztán elég volt két óra repülés és újra otthon voltam, Európa felhős és hűvös szívében.

homokos strand St. George, Paceville Meggyőződtem arról, hogy ez az aprócska szárazföld a Földközi-tengerben megér egy látogatást és teljes mértékben megértem klienseinket, akik előnyben részesítik a napfényes Máltát az esős Angliával szemben.