Külföldi   nyelvtanfolyam  szervezése:  ügynökséggel

  • Kezdőlap
  • Mielőtt eldöntöd

  • Ki szervezze meg az utat?

Kit bízzak meg a szervezéssel?

Három alapkérdés merül fel a külföldi nyelvtanfolyam szervezéssel kapcsolatban:

  1. ügynökség vagy saját magam?
  2. megbízható ügynökség?
  3. kissebb vagy nagy ügynökség?

Ugynökséggel, vagy saját magam intézzem?

Ha egy autószerelő vagy, valószínűleg nem fogsz egy kis hibával autószervizbe menni, ha azt képes vagy magad is megjavítani. Ellenkező esetben, bízd a megoldást a szakemberekre. Van aki probléma nélkül képes különböző dolgokat elintézni, mások számára ez nagy erőfeszítéssel jár, vagy akár megoldhatatlan is lehet. Ha saját magad szeretnéd intézni a nyelvtanfolyamot egyenesen a külföldi iskolával, a helyi nyelv ismerete okozhat gondokat, vagy esetleg "rosz" döntéshez vezethet.

Tévhit, hogy az ügynökség drágább mint a saját szervezés. Általában ez épp fordítva van. És még egy érv a saját szervezés ellen - ha elősször készülsz külföldi nyeltvanfolyamra, tehát nincs tapasztalatod, nem tudod mire kell odafigyelni, mi a fontos, és mi kevésbé. Ezzel ellentétben az ügynökség tapasztalt: már sok utazást szervezett meg, alaposan ismeri az országokat, városokat és az iskolákat, tudnak tanácsokat adni, hogy mi lényeges, mi nem.

Milyen a megbízható ügynökség?

Legjobb, ha ismersz valakit, aki már volt külföldi nyelvtanfolyamon. Így egyszerre két tippet is kapsz tőle - az ügynökségre és a nyelviskolára. Ha nincs olyan ismerősöd, ott van az internet. Elég beírni a "gúgliba" - külföldi nyelvtanfolyamok - és rögtön válogathatsz az ügynökségek hoszzú listájában. Szólíts meg akár tíz ügynökséget is és figyeld a reakciókat.

Milyen gyorsan válaszolnak, milyen részletes az ajánlatuk, több lehetőséget kinálnak-e, a tanfolyam árajánlat egy összegben van megadva, avagy aprólékosan szét van írva? Gyanúsan alacson árral jönnek, de nem figyelmeztetnek arra, hogy további kiádásokra kell számíttanod? Igen vanna ilyenek is ...

És vannak olyanok, akik bizonyos tényeket nem közölnek - pépldául nem tudni melyik nyelviskolába szervezik az utat, csak azt írják meg hogy New York 1 és New York 2 ... A vásarokon anno népszerű volt a "zsákbamacska" és lehet hogy még ma is az, de azért nem ajánlanám ezt a "szórakozást" alkalmazni a külföldi nyelvtanfolyam kiválasztásához!

Közismert vagy kisseb ügynökség?

Az utóbbi időben több ügyfél is megerősítette, hogy inkább kisebb ügynökséghez fordultak, ahol gyors intézés, hasznoss tanácsok és részletes válaszok a felmerült kérdésekre segítették kiválasztani a megfelelő tanfolyamot. Kisebb ügynökség jobb döntés, mint egy más nagy nevű intézmény, amely közismert, vagy amelyhez túl sok link található hirdetés formában az internetes keresőkben. A masszív hirdetés nem garantálja a minőséget, a hirdetés csak a pénzről szól!

Egy nagy iroda, több száz, vagy ezer ügyféllel, futószalagon intézi az ügyfeleket. Nincs idő odafigyelni a részletekre, nem törődnek azzal, hogy nem-e lenne más választás számodra megfelelőbb. A nagy ügynökségnél, gyakrabban fordul elő, hogy cserélkednek az ügynökök is, így fen áll a veszély, hogy az kérésedet egy kevésbé tapasztalt ügynök kapja.

Nemrég azt tapasztaltam, hogy nagyon fontos az eladó személye. Van olyan akit csak a fizetése érdekli és hogy mikor telik le a munkaideje és van olyan aki élvezi a munkáját és igyekszik minél jobban tenni a dolgát. Autót vásaroltam, és sajnos nem volt nagy szerencsém az eladóra. A tőle kapott információkból végül csak volt igaz, hogy 4 kerekű autót vásárolok. Az összes többi másképp volt mint ahogy az eladó magyarázta. Nem kaptam semmi tanácsot, például hogy egy más típusú autóval miért járnák jobban. Ha több információval rendelkeztem volna, biztos másképp döntök a vételnél ... és igy járhatsz te is a nyelvtanfolymmal.