Megfelelő külföldi nyelvtanfolyam kiválasztása

 • Kezdőlap
 • Mielőtt kiválasztod

 • Válassz ki megfelelő tanfolyamot

Tippek a megfelelő nyelvtanfolyam kiválasztásara

Külföldi nyelvtanulás a leghatékonyabb, de sajnos nem a legolcsóbb módja az idegen nyelv tanulására. Ezért fontos, hogy mielőtt kiválasztod az úti célodat és a konkrét nyeltanfolyamot, alaposan ismerkedj meg az összes lehetőséggel és fontold meg az úttal kapcsolatos összes kérdést, minden lehetőséget és csak utána válassz tanfolyamot, iskolát, várost és országot.

Az ajánlatok közötti eligazodás segítségére a következő dolgokra figyelj és a velük kapcsolatos kérdésekre keresd a válaszokat:

 • a nyelvtudás szintje
 • iskola minősége
 • a kurzus típusa
 • az osztályban tanulók létszáma
 • az oktatás intenzitása
 • a nyelvtanfolyam időtartama
 • nemzetközileg elismert vizsgák
 • szállás és ellátás
 • szabadidő program
 • munkavállalás lehetősége

A nyelvtudás szintjei

Az első napon rövid vizsga által felmérik az érkező diák nyelvtudását és besorolják a megfelelő csoportba. Az iskolák többsége évente négy alkalommal fogad abszolút kezdőket. Vannak intézmények ahol abszolút kezdőket nem is fogadnak el. A kiutazás előtt ajánlatos már itthon elsajátítani az idegen nyelv alapjait. Minél felkészültebb vagy, annál gyorsabb előrehaladást érhetsz majd el.

A nyelvtudás szintjei elosztása:
beginner - teljes kezdő: - még nem tanulta a nyelvet, ismer néhány alapszavat, nem érti a beszédet
elementary - álkezdő: - képes társologni alap témákról, érti az egyszerű kifejezéseket már többször elkezdte tanulni, de nem volt kitartó, szókincse szűk
pre intermediate - alsó középfok: - jól társolog ismert témakról, szűk a szó kincse, megérti a beszéd töbségét, ha lassan van előadva
intermediate - alsó középfok: - beszél bármilyen témáról, gyakori hibákkal, bonyolultabb nyelvi konstrukciókat nem tud helyesen alkalmazni
upper intermediate - felső középfok: - probléma nélkül beszél, gyakrolatilag ért mindent, gazdag szó kincsel rendelkezik, az ismeretlen szavakat képes leirással megfogalmazni
advanced - haladó: - folékonyan használja az idegen nyelvet bármilyen témakörre, idiómákat nem nagyon használja
excelent - felsőfok: - folyékonyan és hibák nélkül beszéli a nyelvet

Iskola minősége

Az iskola minőségét több tényező adja meg. Hagyomány, akkreditáció, szolgáltatások színvonala, szakképzett oktatók, korszerű oktatási módszerek, legújabb technológiák allkalmazása a tanításban, tantermek felszerelése, szállás lehetőségek, a diákok száma az osztályban, valamint milyen arányban vannak a diákok egyes országokból. Mindez egybe alkotja az iskola minőségét. Ne a tandíj legyen a döntő a választásnál. A tandíj nem egyenlő a jó minőséggel, bár azt mondják, hogy a minőségért fizetni kell. Az olcsó tanfolyam valószínűleg nem lesz a legjobb, de vigyázz az érem másik oldalára - nem igaz, hogy drága iskola automatikusan minőséges is! A kínálatunkban lévő iskolák minőségéről olvass többet a cikkünkben TRAWELL Index.

Tanulók létszáma

Ez fontos szempont, mivel nem egyformán tud foglakozni a tanár az egyes tanulókkal ott ahol négyen vannak és ott ahol 15. Vannak iskolák ahol az osztályok öt-hat tanulóból állnak. Máshol az osztályban a diákok száma eléri a 15-töt, a nyári hónapokban kivételesen még a 20-at is. A húsz résztvevő egy osztályban már soknak tűnik, de mivel a foglalkozásoknál kis csoportokban dolgoznak a tanulók, végül ez nem olyan nagy hátrányt jelent. Az ideális eset az lenne, ha csak veled foglalkozna a tanár. Ilyen kurzust is lehet választani, de a magánórák a többi tanfolyamokhoz képest jóval drágábbak. A teljes kezdőnek egy diák-egy tanár oktatásforma nagyon hatékony, mert rövid idő alatt lényeges előrehaladást érsz el, csak ezt meg kell tudni fizetni.

A nyelvtanfolyam időtartama

A tanulás naponta háromtól hat óráig tart, de akár egész napos is lehet. Van ahol egy oktatási óra 45 perc, de máshol ez 60 perces tanulást jelent. A leggyakoribb intenzitás három-öt tanóra naponta. A nap többi részét mindenki kedve szerint tölti el. A kezdőknek heti öt-hat tanóra tanácsos. A középfokú tanulóknak már napi három óra hetente is elegendő.

Nemzetközileg elismert vizsgák

A tanfolyam végén az iskola minden résztvevőnek oklevelet állít ki. Ez igazolja, hogy milyen szinten tudod a nyelvet. Ha már olyan oklevéllel szeretnél rendelkezni, ami nemzetközileg is elismert és aminek hasznát veheted a jövőben, akkor vizsgaelőkészítő tanfolyamot kell választani. Ezek általában negyedévente kezdődnek és 10-12 hétig tartanak. Másik megoldás, hogy egy általános kurzuson veszel részt és ezt úgy időzíted, hogy a tanfolyam végén részt vehessél ilyen vizsgán. Ezeknek az időpontjuk egész évre előre be van tervezve.

Angol nyelvben elismert Cambdridge vizsgák:
Preliminary English Test (PET)
First Certificate in English (FCE)
Certificate of Advanced English (CAE)
Certificate of Proficiency in English (CPE)
International English Language Testing System (IELTS)
Test of English as a Foreign Language (TOEFL).

Francia nyelvben elismert vizsgák:
DILF - Diplôme initial de langue française
DELF - Diplôme d'études en langue française
DALF - Diplôme approfondi de langue française

Spanyol nyelvben elismert vizsgák:
D.E.L.E. inicial
D.E.L.E. básico
D.E.L.E. superior

Német nyelvben elismert vizsgák:
Certificate C1
DaF - Deutsch als Fremdsprache

A szállás és az ellátás

A szállás és az ellátás a részvételi díj lényeges részét jelenti. Itt több lehetőség is kínálkozik: a családi, kollégiumi vagy szállodai elhelyezés között vállaszthatsz. Ideális megoldás a családban lévő szállás. Ilyen szálláson az otthont adó család segítő kezet nyújt az új környezetben. Itt nélkülözhetetlen az idegen nyelv alkalmazása és azonkívül megvan az a komfort, ami kollégiumon, illetve szállodán nem adódik meg (a helyi TV műsorok nézése, a videó használata, ellátás, az ottani szokások stb.). A családnál más országokból való tanulók is szoktak lakni és ezek segíthetnek az első napokon az iskolában. A döntés a résztvevő pénztárcától függ. Lakhatsz ötcsillagos szállodában, vagy olcsó panzióban is. Az első esetben hiányzik az otthoniakkal való kapcsolat, másik esetben még csatlakozik hozzá az összkomfort hiánya is. Ráadásul az ellátásról is gondoskodni kell. A családi szállásnál leggyakorib a félpanzió - ami reggeli és vacsora formában van biztosítva. A kollégiumon általában csak reggeli lehetséges.

Szabadidős program

Hogyan tölds ki a tanítás utáni időt? Sok azon múlik, hogy hol is leszel. Természetesen más, ha mondjuk, Londonban, vagy egy kisvároskában tanulsz. Ez vonatkozik a helyi látványosságokra, éppúgy mint a kulturális vagy sport eseményekre egyaránt. Ha Ausztrália és Új-Zéland a úti célod, itt jelentkezhetsz olyan tanfolyamra, ami az angol nyelv és szervezett program kombinációja. Ez általában sport, pl. búvárkodás, szörf, golf, vagy a síelés.

Munkavállalás lehetősége

Ha több hónapra utazol az Európai Uniós határokon kívül, szükséged lesz tanulmányi vízumra. Ilyen vízum tulajdonosa a nyelvkurzus mellet vállahat munkát is és így javíthatja a pénzügyeit. Az Ausztáliába utazó tanulók töbsége él ezzel a lehetőséggel. Utolsó időben az EÚ országaiban is lehetséges ilyen kombináció - nyelvtanfolyam és a munka.

Mit várhatsz a külföldi nyelvtanfolyamtól?

Az elért eredményed a nyelvtanfolymon attól is függ, hogy a tanfolyamra egyedül utazol-e, vagy barátoddal ill. néhány honfitásaddal közösen.   Ha többen mentek, ne várjál nagy csodát az idegen nyelv javulásában. Így ugyanis elveszik a külföldi nyelvtanfolyam legnagyobb előnye - nincs alkalmad használni az anyanyelvet. Nagy akarat és fegyelem kell ahhoz, hogy ellenálj a kísértésnek anynanyelven beszélni a honfitársaiddal. Hazai alap- és középiskolák szerveznek 1-2 hetes csoportos kirándulást nyelvtanulás céllal, ezek nem jelentenek lényeges előrehaladást a nyelvtudásban, ezek csak attraktív kirandulások, semmi más.

Végső dőntés

Miután megismerted a sokféle lehetőséget és eldöntötted, hogy mit szeretnél elérni a nyelvtanfolyamon, akkor ahhoz megfelelően válassz - a megfelelő nyelvtanfolyam típusát, intenzitását, tanítási időt, szállás formát, várost, országot. Látszólag jelentéktelen részletek is teljesen megváltoztathatják a tanfolyam végeredményét, ezért alaposan fontolj meg minden egyes dolgot!