Nyelvi korlátok leküzdése: Sághy Péter

A nyelvtanulás egy csodálatos dolog, sok lehetőséget és kaput nyit meg!

Mint Skóciában élő és tanuló egyetemistát, engem is nagyban érint ez a téma, és némi tapasztalattal is rendelkezem, amit most szeretnék megosztani. A nyelvtanulás egy csodálatos dolog, sok lehetőséget és kaput nyit meg az ember előtt, nem szabad tőle megriadni.

Különórákkal kezdődött

Engem mindig is érdekelt az angol nyelv, de csak viszonylag későn kezdtem el vele foglalkozni, mivel az alapiskolában csak németet tanultam. Először különórákat vettem, majd ahogy gyarapodott a nyelvtudásom, kezdtem el a kedvenc sorozataimat is angolul nézni. Már az elejétől nagyon tetszett a nyelv, főleg a nemzetközi mivolta és a némethez viszonyított könnyűsége miatt. Ekkor még nem is sejtettem mekkora szerepet tölt majd be az angol nyelv a későbbi életemben.

Angol weboldalak

Még középiskolában is csak második nyelvként tanultam az angolt a német mellett, de itt már szabadidőmben egyre inkább kezdtem foglalkozni vele. Először persze csak írott formában. Mivel már régóta érdekel a tudomány világa (kémia, fizika, csillagászat), önmagam fejlesztése céljából elkezdtem cikkeket, weboldalakat olvasni angolul a témában, mert gyakran előfordult, hogy bizonyos témákra már nem találtam magyar nyelvű irodalmat. Az elején persze még sok szótárazással és Google Fordító használattal, de annál lelkesebben igyekeztem fejleszteni a tudásom.

Kedvenc sorozatom eredetiben

A másik fő motivációm az volt, hogy a kedvenc sorozatomból már minden szinkronizált részt láttam, de tudtam, hogy van még három évad angolul. Úgy gondoltam, először elkezdek rövidebb sorozatokat, majd később filmeket nézni angolul. Szerencsére találtam egy weboldalat, ahol angol szinkronnal és angol felirattal hozzáférhető  mindez. Így néztem végig öt évadnyi Agymenők-et egy nyár alatt angolul. Később ez nagyon hasznosnak bizonyult, hiszen főleg filmekben nagyon sokféle akcentussal találkozik az ember, és ezáltal is csiszolja a saját szövegértési képességeit. Mindig is szerettem (volna) angolul tanulni, nagyon tetszett, hogy más nemzetek nyelvén új emberekkel kerülhetek kapcsolatba, más perspektívából láthatom a világot. Szerettem volna más kultúrákat is megismerni, új barátokat szerezni, illetve szakmailag is fejlődni.

Sághy Péter az Oxfordi Egyetemenen gyakorolta az angol nyelv tudását

Egy hónap az Oxfordi Egyetemen

Erre szerencsére meg is adatott a lehetőség 2014-ben, amikor sikerült elnyernem egy ösztöndíjpályázatot az angliai Oxfordi Egyetemen. Itt egy hónapot töltöttem el, és mindenre lehetőségem nyílt, amire addig vágytam: új emberek, új kultúrák, szakmai fejlődés – természetesen egy új országban. Nagy izgalommal vártam az utat, viszont kicsit félve is, nem tudva, mi vár rám egy teljesen idegen nyelvű környezetben. Vajon érteni fogom, mit mondanak nekem? Könnyen érthető lesz a brit akcentus? Vagy ami még ennél is fontosabb: mások értik-e majd, amit én mondok? Lesznek-e kommunikációs nehézségek, és hogy fogok majd velük megbirkózni? Igaz, ekkor  rendelkeztem B2 szintű City and Guilds nyelvvizsgával.

A londoni repülőtérre érve rögtön a ”mély vízben” találtam magam, hiszen a gép 2 órát késett, és nagyon gyorsan kellett intézkednem, buszjegyet szereznem, és megkeresnem a buszom. Ez szerintem nagyon jót tett, hiszen nem volt időm azon izgulni, hogy fogadják majd az én angolomat. Később, Oxfordba érve jöttem rá, hogy tényleg nincs mitől félnem, hiszen mindenki nagyon kedves volt, és semmilyen gondot nem jelentett, hogy először voltam idegen nyelvű környezetben. Főleg a sokak által beszélt nyelvekre igaz, hogy ha valaki az adott országba kerül, nagyon türelmesek vele, és értékelik az igyekezetét – legalábbis eddig én ezt tapasztaltam.

Oxfordban új emberekkel került kapcsolatba és legyőzte a nyelvi korlátokat

Eldöntve - az Egyesült Királyságban folytatom a tanulmányaimat!

Ez a rövid oxfordi látogatás vezetett később ahhoz, hogy eldöntsem, az Egyesült Királyságban szeretném folytatni tanulmányaimat. Ez egy nagyon nagy lépés volt számomra, hiszen pár hónappal előtte még nem is gondoltam volna, hogy ez lehetséges, vagy hogy ennyit fejlődhet a nyelvtudásom ilyen rövid idő alatt. Mivel láttam a kitűnő lehetőséget, bele is vágtam a jelentkezésbe, aminek végeredmképp most itt ülhetek Edinburghban, és írhatom ezt a pár sort, bár ehhez egy jó érettségi mellett még szükséges volt egy meghatározott szintű IELTS nyelvvizsga is. Igaz az elején nagyon ijesztőnek tűnt a dolog, de hasonlóan jó tapasztalataim vannak, mint Oxforddal kapcsolatban, és itt is ugyanúgy jellemző az emberek kedvessége. Így egy nemzetközi társasághoz tartozom, sok embert ismertem meg és sok barátságot kötöttem a nyelv által. Szintén a nyelven keresztül volt alkalmam más társadalmakat megismerni, jobb betekintést nyerni más földrészek, országok szokásaiba a sok új ismerősön, baráton keresztül.

Edinburghi egyetemistaként Sághy Péter tudja, hogy nagyonis megéri nyelvekkel foglalkozni  és beléjük időt fektetni! Összegzésképp annyit szeretnék még leírni, hogy a nyelveken keresztül hihetetlenül sok lehetőség tárulhat bárki elé, nem is beszélve a sok izgalmas új barátságról, élményről.

A magam részéről mindenkinek azt tudom mondani, hogy nagyonis megéri nyelvekkel foglalkozni, beléjük időt fektetni!

Semmiképp sem szabad visszariadni attól, hogy beszéljünk, vagy esetleg más nyelvterületen töltsünk némi időt, még az is lehet, hogy életünk egyik legnagyobb élménye lmajd.

Sághy Péter, Edinburgh, 2017 03.08