7 eszköz az angol tudás fejlesztéséhez külföldi nyelvtanfolyam után

  • Kezdőlap
  • Blog
  • Az angol fejlesztése külföldi nyelvtanfolyam után

Az angol tudás fejlesztése külföldi nyelvtanfolyam után

Használd bátran amit megtanultál !

Hazaérkezve a nyelvtanfolyamról fontos folytatni az angolal való foglakozást. Így nem felejted el amit tanultál, éppen ellenkezőleg, fejleszted tovább! Használd aktívan a megszerzett tudást: kommunikálj az osztálytársaiddal skype-on keresztül, olvass könyveket, nézz filmeket DVD-én, figyeld a TV és rádiós híreket.

Ha egy évet töltöttél pl. Új-Zélandon, nem felejted el gyorsan a tanultakat. Viszont ha csak néhány hetes tanfolyamon vettél részt, a feledés reális.

Jó ha közvetlenül a visszatérésed után használod az új tudást. Sajnos nem mindenkinek adatik meg, hogy a környékében, iskolában vagy a munkahelyén tartózkodjon egy anyanelvi szinten angolt beszélő személy. Nincs annál jobb, ha valaki ilyennel kommunikálhat. A nyelvtanfolyamnak köszönhetően már neked is nyílt lehetőség hogy skype-olj osztálytársaiddal.

Naponta legalább 30 perc angol

A nyelvtanfolyamról általában olyan környezetbe térsz vissza, ahol nem használják az angol nyelvet. Annak érdekében, hogy ne felejtsd el a megszerzett tudást, fontos aktívan foglalkozni az idegen nyelvel, lehetőleg minden nap, akár 30 percig.

Biztosan megtapasztaltad, hogy a kurzuson váltakoznak a tevékenységek és a diákoknak nincs idejük unatkozni. Othon is ugyanezt kell csinálnod.

Az alábbi 7 eszköz segít az angol tudás fejlesztéséhez:

  • skype
  • könyvek
  • hangoskönyvek
  • DVD
  • rádió, TV
  • internet
  • dalszövegek
Az angol tudás fejlesztése külföldi nyelvtanfolyam után

Skype

A Skype tökéletes lehetőség kommunikációra idegen nyelven. A külföldi tanfolyamon az osztálytársaid valószinűleg több különböző országokból voltak. Tartsd velük a kapcsolatot a skype keresztül! Még ha csak napi néhány percet is beszélsz, mindkét fél számára ez hasznos lehet.

Egy másik lehetőség hogyan használd a skype-t, keress egy úgynevezett anyanyelvű partnert. Te őt "oktatod" majd magyarra, cserébe tudsz vele gyakorolni angolt. Próbáld ki például az iTalki. webportált. Ugyanazon a helyen több ezer oktató található különböző nyelveken. Ez a lehetőség azonban fizetett. De fontold meg, hogy a meg-e éri a saját szoba kényelméből kommunikálni angolul.

Könyvek

Olvass könyveket angolul. Még akkor is, ha csak kezdő szinten vagy, próbáld ki. Az olvasás segíti a gondolkodást ezen a nyelven. Ha például a kedvenc szerződ Jo Nesbo, szerezd meg eredetiben azt a könyvét amit már elolvastál tőle magyarul és olvasd el. De lehet fordítva is - olvasd például a Rejtő Jenő regényét angol nyelven.

Számos könyvesboltban kaphatsz angol nyelvű könyveket, például ott van a Libri vagy a legnagyobb magyar könyves webáruház a Bookline.

Ha új regényt szeretnél olvasni, próbáld ki az angol online könyvesboltokat, Alibris vagya a Bookstore. A Bookstore díjmentesen szállítja a könyvet, postaköltség nélkül. Az antikváriumokban is kereshetsz.

A a klasszikus szerzők különleges kiadásait ajánljuk, például, ismert történetek Agatha Christie vagy Arthur Conan Doyle-tól. Ezek egyszerű angol szövegek és kezdők is megértik.

Azok akik kedvelik az elektronikus formában való olvasást, nekik bőséges könyvforrás az internet. Több adatbázis létezik, ahol számos szöveg található meg és akár letölthető is. Itt elsősorban szakkönyvek vannak, szépirodalom illetve régi klasszikus szerző művei. Itt nem találod meg Stephen King legújabb regényét.

Saját magam Dick Francis krimijével kezdtem az angol olvasást. Nyararásról hoztam el egy regényét, előkészítettem a szótárt, egy jegyzetfüzetet és elkezdtem az olvasást. Elolvastam a bevezető oldalt, kijegyzeteteltem körülbelül 40 ismeretlen szavat és miután ezeket fáraszstóan kikerestem a szótárban, feladtam az olvasást.

Egy idő után rájöttem, hogy nem vagyok műfordító, csak kíváncsi vagyok a történetre. Újra elkezdtem olvasni. Ezúttal szótár nélkül. Nem kerestem az ismeretlen szavakat, az olvasás is gyorsabban ment. Észre sem vettem hogy elolvastam az első fejezetet, majd a másodikat, végül az egész könyvet. Néha kikerestem egy ismétlődő szó értelmét, bár a szövegből sejtettem mit is jelent. Ezt megerősítettem a szótarban. Azóta rendszeresen olvasok angol könyveket és élvezem.

Hangoskönyvek

Az hangoskönyv valójában a nyomtatott könyv változata. Nem csak a szöveget olvasod, hanem hallod hozzá a helyes kiejtést is. Több mint 700 hangoskönyv található az Open culture oldalon.

DVD

Az audiovizuális technológia megjelenése további lehetőségeket kínál az angol nyelv gyakorlására. Beállítod az angol hangot, hozzá az angol feliratot. Egyszerre hallgatod és olvasod a beszélt szöveget. Keresd a legközelebbi DVD kölcsönzőt. A választék bizonyára széles - a klasszikus tündérmeséktől a legújabb akciófilmekig.

Rádio, TV

Az angolnyelvű rádió és tévé adók kapcsolatban tartanak a beszélt angollal. Kezdőknek legmegfelelőbb a BBC adása. A TV hírek figyelése ugyanolyan jó, itt van az amerikai CNN, vagy a brit BBC. Az interneten keresztül sok adót hangolhatsz be, akár a földgömb másik oldaláról is. én

Internet

Használd ki az internetet angol gyakorlására. Keress a világhálón kedvenc témáidról szóló oldalakat, cikkeket. Ez lehet bármi - sport, film, divat, vagy utazás. A keresőn elég beírni néhány kulcsszavat és szinte azonnal rengeteg cikk közül válogathatsz. Olvass!

Dalok, szövegek

Próbálj kikeresni néhány dalszöveget a kedvenc énekesedtől az interneten, nyomtasd ki, helyezkedj el kényelmesen és hallgasd a rég ismert dalt, miközben figyeled az írott szöveget. Végül a dal történetét próbáld megfogalmazni saját szavaiddal, természetesen angolul. Ha kedvenc zenéd a hiphop vagy a punk, inkább más zenestílussal kezdj. Próbáld ki a klasszikusokat - Beatles, ABBA, Pink Floyd vagy a Queen dalait. Biztosan meglepő lesz számodra, mennyit megértesz egy jól ismert dal szövegéből annak köszönhetően, hogy látod írottan. Itt találsz néhány szöveget a saját kedvenceinkől angol dalszövegek.

Használj ki minden lehetőséget az angol továbbfejlesztésre!

Az idegen nyelv hasonló mint az úszás. Ha már megtanulod, akkor valószínűleg nem fogod elfelejteni, tudod használni évek után is. Viszont a szókincs és az önbizalom idővel csökken. Használj ki minden lehetőséget a gyakorolásra és a továbbfejlesztésre!

Összefoglalva, itt az 5 módzser az idegen nyelv fejlesztésére:

1. foglalkozz angollal naponta, akár 30 percet
2. tartsd a kapcsolatot az osztálytársaiddal skype-n keresztül
3. olvasd a kedvenc szerzőid könyveit angolul
4. próbáld ki a hangoskönyveket, hallgasd és figyeld a szöveget egyszerre
5. nézz filmeket eredeti nyelven felirattal


Tetszett a cikk? Nyomj egyet a Megosztás, és +1 gombokra, hogy tudjuk meg!

Elolvastad a javasolt módszereinket. Remélem valami felkeltette a figyelmedet. Neked melyik tetszik?
Ha már voltál tanfolyamon, használtad valamelyik itt említett módzsert? Írd meg a tapasztalatod!

Hozzászólok

Az e-mail címed nem jelenik meg!