Nyelvtanfolyam optimális intenzitása

Nyelvtanfolyam optimális intenzitása

Egy külföldi nyelvtanfolyamon gondolkozol és nem tudod eldönteni milyen intenzív kurzust választjál ki? Ez gyakori dilemma ...

A tanfolyam optimális intenzitása olyan, amelyik a lehető legnagyobb előrehaladást garantál, miközben a tanítás szórakoztató és nem szenvedést jelent majd számodra.

Ha elősször utazol külföldi nyelvtanofolyamra mindenképpen ezt a kérdést konzultád egy szakértővel. Ha ismersz valakit, aki már járt külföldi tanfolyamon, tőle is kaphatsz hasznos tanácsokat. Ha csak magad szerint döntesz, nagy a veszély hogy nem választasz megfelelő tanfolyamot.

Hát nézzük meg, hogy milyen tanfolyamra jelentkezhetsz:

  • csoportos
  • egyéni
  • csoport és egyéni kombinációja

A minimális napi "adag" 3 tanóra. A csoportos tanításnál egy osztályban leszel más tanulókkal együtt. Egyéni tanfolyam azt jelenti, hogy magad leszel az oktatóval. Egy tanítási óra általában nem egyenlő 60 percel, ez töbnyire 45 illetve 50 perc tanítást jelent. De azért találni iskolákat ahol egy oktatási óra 55 vagy 60 perc. Nagyobb intenzitás a napi 4, 5, vagy akár 6 tanóra.

Csoportos oktatás

A csoportos oktatásnál a diákok létszáma a mérvadó. Minél nagyobb a csoport, annál kevesebb idő jut a tanárnak az egyes tanulókra. Tehát minél kisseb a csoport, annál jobb. Egy klassikus csoport általában 8 - 15 tagú. Ezenkívül az iskolák kínálnak úgynevezett kis csopotokat is, ahol a létszám nem haladja meg a 6 tagot. Ehhez elentétben vannak iskolák, ahol a létszám eléri a 20 is. Ez már soknak tűnik, de ha a tanár jól vezeti a tanítást, még ilyen osztály is elfogadható. Ha ilyen csoportban kettesben vagy hármasban dolgozonak a diákok, nem jelent a nagy létszám lényeges hátrányt.

Egyéni oktatás

Döntés, hogy egyéni oktatás, vagy csoportos, attól függ, hogy milyen a nyelvtudás szinted. Ha teljes kezdő vagy, nem jöhet számításba a csoportos tanfolyam. Az iskolák töbsége nem is fogad ilyen diákot csoportos osztályba. Ilyen esteben csak egyéni tanítás lehetséges. Itt az oktató csak veled folgalkozik és annyi időt szán konkrét témára, amennyi szükséges. Nem kell másokhoz alkalmazkodnod. Ez természetesen sokkal hatékonyabb és gyorsabb előrehaladást jelent a nyelvtudásban. Egyéni tanításnál napi 3-4 óra egyenlő az 5-6 órás csoportos oktatással. Ha már elsajátítottad az alapokat, folytathatod a tanulást csoportban.

Kombinált oktatás

Csoportos és egyéni oktatás párosítás nagyon jó választás az előrehaladás szempontjából. Reggel csoportos oktatásban veszel részt és délután egyedül leszel a tanárral egy - két órát. Egyéni órákon foglalkozhatsz azzal ami a gyengeséged pl. nyelvtan, kiejtés gyakorlása, szókincs bővítése.

Milyen hosszú tanfolyamra jelentkezzek?

Kiutazni külföldre egy hétre idegen nyelvet tanulni nem érdemes. Az útiköltség több lesz mint a tandíj ... Amikorra belejönnél a tanulásba, újból csomagolnod kell és utazol haza. Minimális idő két hét, de ha 1 hónapra eltudsz utazni, az javulást eredményez majd. A szakemberek azt állítják, hogy 4 hét ideális környzetben egyenlő egy évi ithoni tanfolyammal. Általában a harmadik hét folyamán kezdődik az áttörés, mikor a diák érzékeli a javulást. Vannak akik ilyenkor kezdenek az idegen nyelvben álmodni. Ha ki tudzs utazni két - három hónapra, garantáltan megjavul az idegen nyelvi képességed.

Ha csak 1 - 2 hétre tudsz utazni, akkor maximális napi intenzitást válazd, ami 6 óra. Ha több hétre utazol, a napi "adag" lehet kevesebb, vagyis 4 - 5 óra. Három óra azoknál ajánlatos, akik csak felfrissíteni szeretnék a tudásukat és náluk a nyelvtanfolyam fő célja inkább az új ország, város megismerése.

Tandíj vs. intenzitás és időtartam

Legdrágább az egyéni tanfolyam, kevesebbe kerül a kombinált és legolcsóbb tandíj a csoportos tanfolymnál van. Több tanóra naponta drágább tandíjat jelent. A heti tandíj a teljes tartózkodási időtöl is függ. Ha hosszabb időre tervezel nyelvtanfolyamot, ellenőrizd az egyes iskolák árait. Számos iskolánál a hosszab idejű tanfolyamoknál a heti tandíj szintje csökken. Például 4 hetes tanfolyam heti ára 255 GBP, 8 hétnél 250 GBP számláznak egy hétre és ha több mint kilenc hétre jelentkezel a tandíj ára 230 GBP lesz.

Kevesebb néha több !

A túl magas intenzitás választása fordított hatással lehet a tanulóra. Azért jól meg kell fontolni mennyi napi órára jelentkezel. Az iskolában töltött időn kívül számíts 1 - 2 órát a önképzésre és a házi feledatok kidolgozására. Ha nagyobb városban leszel és a szállás nem az iskola közelében lesz, naponta további 1-2 órát "elvesztesz" utazással. És mivel a napnak csak 24 órája van, enned és aludnod is kell majd ...

Összefoglaló

Minél magassab a nyelvtudásod szintje, annál kevésbé fontos nagy intenzitást választani és fordítva. Ha csak alap ismereteid vannak, egyéni kurzusra jelentkezzél, esetleg válazd a csoportos oktaktás maximális napi intenzitással. Figyelj oda a tanítási óra hosszára is, nem mindegy, ha egy óra 45 perc vagy 60! Épp úgy fontos milyen a csoport létszáma. Mind ezt vedd figyelembe és olyan tanfolyamot válassz amit hajlandó és képes vagy kifizetni és főleg ami hozzásegít elérni a kitűzött célodat.