Nyári angol nyelvtanfolyam Dublin, Írország

Beszámoló - nyári nyelvtanfolyam ATC Dublin

A hoszzú tanév után eldöntöttem, hogy nyáron utazni fogok és megismerek valami újat. Úgy döntöttem, hogy fejlesztem az angol tudásomat és jelentkeztem egy nyári nyelvtanfolyamra Dublinba. Sok jót hallottam Írországról, így hát itt volt az ideje meggyőződni róla.

A Dublin és Bray városok közül végül az Írország fővárosát választottam De tartózkodásom során Bray-t is meglátogattam. Bray Kelet-Írországban található a Wicklow megyében, kb. 40 perc vonattal Dublintól. Ha szereted forgalmas helyeket, bevásárlóközpontokat, bárokat, turisztikai látványosságokat, történelmet, akkor Dublint ajánlom. Ha inkább szereted a nyugalmat, a természetet, a tengert, a hegyeket, a hosszú sétákat és a túrákat, akkor a Bray a heyles választás.

ATC Dublin nyelviskola

6 iskola közül választottam ki az ATC nyelviskolát,, amely teljesen a központban található. Csak 2 perc és a főváros legforgalmasabb és legismertebb utcán találjátok magatokat, ami nem más, mint a Grafton Street.

angol lecke után irány a Grafton Street

Az érkezés előtt (5 munkanappal) meg kell írni egy online írásbelit, ami szerint beosztanak a megfelelő csoportba. Ám, ha elfelejtitek a tesztelést, semmi baj – az 1. nap 1. felében ezt is meg lehet írni. Utána pedig jön a „szóbeli viszga“, aminek leginkább az a célja, hogy megtudják, kik vagytok (név – hogyan tudjátok a betűzést, életkor, stb.), mi a foglalkozásotok, mióta tanuljátok a nyelvet, illetve foglalkoztok-e a tanulásával szabadidőtökben, pl. olvasás, filmek/sorozatok, rádió; voltatok-e hasonló tanfolyamon; van-e államvizsgátok; ám legfőképpen arra kíváncsiak, milyen szinten beszélitek a nyelvet.

Az iskola a város központjában van, egy 5 emeletes épületben – ebből hármat használnak tanításra. Minden emeleten 5 osztályterem van. Minden teremben modern a berendezés, van vetítő és légkondícionáló, az internetet az egész épületben lehet használni. Engem olyan csoportba osztottak be, ahol 8 olasz, 1 ororsz, 1 cseh, 1 svájci, 1 francia diák volt. A csoportlétszám folyamatosan mozog, hétről hétre változik (volt hogy akár napról napra), így sikerült találkoznom újabb spanyol, olasz, orosz, szaúd-arábiai diákokkal is. Az iskolában különböző nemzetiségekkel találkozhattok, főként Japán, Dél-Korea, Spanyolország, Olaszország, Oroszország diákjai dominálnak, ám vannak, akik Mexikóból vagy Brazíliából jönnek. Az angolon kívül gyakorolhatjátok a spanyolt vagy az olaszt, mivel ezek a diákok szívesebben beszélik saját nyelvüket, bár néha ez az angol kárára mehet...

A General English tanfolyam 8.30 – 12.30 között folyt (vagy 9.00 – 13.00), szünet pedig 10.30 – 11.00 volt, amit a 4. emeleten töltöttünk – egy helyiség csupán a diákok számára, ahol mindenféle megtalálható – számítógépek, wifi, kényelmes székek asztalokkal, kanapé, kávé-,tea-,étel-automaták, mikrohullámú sütő, mosogatógép – hogy a diákok jól érezzék magukat.

A napi tanítás 2 tanórára volt elosztva és 2 különböző tanárunk volt. Az 1. órán a nyelvtanra, olvasásra, hallgatásra, kiejtésre öszpontosítottunk, míg a 2.-on a fogalmazás, szókincs fejlesztése volt a fő cél (akár játékok segítségével). Minden héten új témával fogalkoztunk, pl. időjárás, zene, stb. Minden pénteken írásbelit írtunk, hétközben is feleltettek írásban és szóban is, természetesen a kiértékelés sem maradhatott el. Ha jól teljesítetek és gyorsabban fejlődtök, mint a többiek az osztályban, áthelyeznek magasabb szintre. Ha úgy érzitek az adott szint nehéz, azzal sincs semmi gond, áthelyeznek úgy, hogy neked legyen jó.

Szabadidős programm nem a tanteremben zajlik

Az iskola minden napra kínál különböző programokat, kirándulásokat, hétfőn ez a Tour Guide – a város megismerése, hétközben katedrálisokat, múzeumokat lehet meglátogatni, ilyenek például a St. Patrick´s Cathedral, Christ Church Cathedral, National Wax Museum, Irish Rock N Roll Museum, Aviva Stadium – a sport kedvelőinek. Hétvégén egész napos kirándulásokon lehet részt venni, pl. Galway városába, Limerick, akár az Egyesült Királyságba is lehet menni – Belfast városába (Észak-Írország fővárosa), Giant Causeway (Egyesült Királyság), vagy éppen csodálhatod a természetet is a kirándulásokon mégpedig: Wild Connemara; Cliffs of Moher; Powerscourt & Wicklow, stb.

Guiness sör mellet a temple barban is gyakorolod az angol tudásodat Én Wicklow & Powerscourt, illetve a Gallway & Cliffs of Moher kirándulásokon vettem részt. Bár sok időt a buszban töltöttünk, megérte! A 3 hét alatt sikerült meglátogatnom rengeteg múzeumot: National Gallery of Ireland, Trinity College Zoological Museum, Irish Rock N Roll Museum, és parkot: Phoenix Park, St. Stephen´s Green, stb. Megkóstoltam a híres Guinness sört, nemcsak a Temple Barban, az ikonikus kocsmában, hanem magamnak csapolhattam a Guinness Storehouse látogatásakor. A listámról nem maradhatott ki Dún Laoghaire kikötőváros, és Bray sem. Lehetőségem volt számtalan történelmi helyre ellátogatni, múzeumokat, templomokat, várakat láttam, ám nem győztem mindent megnézni. Már tudom, hogy egyszer mindenképp vissza kell jönnöm ide!

Családnál voltam elszállásolva, 2 ágyas szobában, 1 olasz lánnyal együtt. A családhoz taxival jutottam el. Ez egy elég drága választás volt, mivel nem tudtam, hogy létezik olcsóbb megoldás is - az Aircoach buszjárat. Ezzel a busszal egy retúr jegy jóval olcsóbban jött volna ki, mint 1 oda út a taxival. Szerencsére vissza a reptérre már az Aircoach autóbusszal utaztam. A szobatársammal rengeteget beszélgettünk és a családdal szintén, nemcsak filmeket néztünk angolul angol felirattal, hanem a híreket is. Könyveket, magazinokat kölcsönöztek nekünk – ügyeltek arra, hogy a szabadidőnkben „otthon“ minél többet foglalkozzunk a nyelvvel.

Trinity College Dublin látogatása                  megrögzített pillanat a Galwayi kiránduláson                  Cliffs of Moher: látványos sziklafal elbűvöl a fotókon, de valóságban még csodálatossab

Tapasztalataim összefoglalva:

  • a család ideális választás, mivel jobban meg tudod ismerni a kultúrát, tradíciókat, az ételeket és főleg sokat beszélhetsz, úgy a legegyszerűbb nyelvet tanulni
  • ha otthon 30 °C vagy -15°C van, érdemes meglátogatni Írországot (a hőmérséklet különbség tél és nyár között csak 9°C), a nyár pl. olyan, mint nálunk a tavasz, maximum 20°C, általában pedig 16°C van, a tél is enyhébb, mint nálunk, csak több a csapadék
  • tenger: 15 °C
  • segítőkész, kedves emberek
  • osztálytársak a világ minden pontjáról, új kultúrák megismerése
  • negatívum: rengeteg diák a nyári szünidő alatt.

Krisztina, 2017 09.09

Tetszett a cikk? Nyomj egyet a Megosztás gombra, hogy tudjuk meg!

Meglátogattad már Írországot? Voltál ott nyelvtanfolyamon? Milyen volt? Ha még nem, felkeltette a figyelmedet ez a cikk? Írd meg !

Hozzászólok

Az e-mail címed nem jelenik meg!